شهرستان های بوشهر
معرفی شهرستان تنگستان
ستان درزبان فارسی به معنی جای انبوهی وبسیاری چیزی باشد مانندگلستان ، نخلستان وغیره ، چون این ناحیه دارای تنگه های متعدد است لذا به همین مناسبت آن راتنگستان گویند . از آن جا كه خلیج فارس وكران ههای شمالی آن از مراكز قدیمی تمدن بشری بوده است ، تنگستان نیز كه جزئی از این پیكره می باشد ، گذشته های تاریخی قابل تعمقی دارد كه متاسفانه تاكنون هیچ گونه تحقیقی دراین زمینه صورت نگرفته است ٠
استعداد طبیعی ومو قعیت ساحلی ، این منطقه راآماده ایجاد شهرهایی برای نظارت به راه بازرگانی كاروانی ساحلی ساخته بوده است ٠هم اكنون درمیان آبادی های تنگستان نام یكی از آبادی ها برراه بازرگانی كاروانی ساحلی ساخته بوده است. هم اكنون درمیان آبادی های تنگستان نام یكی از آبادی ها تدومری است كه شاید به صورتی یاد آوری قوم بازدگان بسیار معروف آسیای میانه یعنی تدمروپالمیرروزگار باستان باشد . مراوده مردم آشور ، بابل سومر واكد یاسواحل خلیج فارس وآمد ورفت فینقیان وتدمریان در خلیج فارس وسواحل آن درادوارتاریخی محل تردید نیست درتمام طول ساحل منطقه ای مناسب تراز منطقه تنگستان ، دشتی وبردستان دیر وجود نداشته است ٠ درخط الراس ارتفاعات شمالی مشرف برآبادی وجلگه اهرم آثارقلعه ای از سنگ وگچ وملاط ساروج محلی هویداست كه دارای یك سطح و چند دیدگاه و مخازن كوچك آب وآذوقه است .
رانتهای گردنه شمالی ، آثار برج دیدگاه این قلعه باقی است ، بی شك این ویرانه های مرتفع مربوط به دوران پرماجراوپراز حادثه پیش از اسلام ویااوایل دوره اسلامی این منطقه است ٠ ویرانه های قلعه های گلین وآثار سد وبندآبرسانی ونشانه های حیاتی وپرتلاش درجلگه اهرم از قلل كوه های شمال تاسواحل خلیج فارس به چشم می خورد كه همه آن ها درخورملاحظه ومطالعه وتحقیق دقیق می باشند. مردم تنگستان نظربه مقتضای آب وهواوكسب وكار،ورزیده وپرطا قت بارآمده ، سادگی وبی آلایشی آنان درزندگی چشمگیر است .
ساكنین این منطقه از نژاد آرین هستند ، لیكن پس از تسلط اعراب مسلمانان برایران از لحاظ قرب جوار به خلیج فارس وهجوم آنان از طریق دریا مخصوصا درسرتاسر خلیج فارس از لحاظ آن كه به آب وهوای كرانه عربستان عادت داشتند به ویزه دركرانه ایران كه نسبتا خوش آب وهوا ترواز حیث محصولات نیز به كرانه عربستان تفوق داشت متمكن ومتوطن شده ، درنتیجه بااهالی این ناحیه ممزوح ومختلط گردیدند٠ این مردم غیوركه طی اعصاری بس طولانی درمنطقه تنگستان سكونت گزیده اند به نام تنگسیر شهره وزبان آنان كه به زبان تنگسیری مشهوراست همان زبان شیرین فارسی است كه درقالب گویش محلی شكل گرفته ودارای اصطلا حات و تركیبات خاصی است كه درآن كلمات فارسی سره زیادی وجود داشته و بازبان های مناطق هممجوار از جمله لری بختیاری ، كهكیلویه وبویر احمد و دیگر مناطق كشور تشابهات زیادی دارد .
شهرستان تنگستان، یکی از ۹ شهرستان استان بوشهر است و دارای دو بخش مرکزی و دلوار است. مرکز این شهرستان شهر اَهرَم است.
شهرستان تنگستان دارای ۱۹۲۶ کیلومتر مربع وسعت است و از شمال و مشرق به شهرستان دشتستان، از جنوب شرقی به شهرستان دشتی، از شمال غربی به شهرستان بوشهر و از غرب و جنوب غربی به خلیج فارس محدود است.
سبب نامگذاری این شهرستان به تنگستان این است که در قسمتهای ساحلی آن تَنْگهایی صعب العبور وجود دارد و همچنین اراضی آن در فضای کم و تنگِ میان کوه و دریا واقع شدهاست. واژه تنگسیر به افرادی که در این منطقه و به خصوص در کناره های خلیج فارس و بخش ساحلی زندگی می کنند گفته می شود. تنگسیر ها در طول تاریخ افرادی شجاع و میهن پرست بوده اند.
تنگسیر های اصیل در کناره های خلیج فارس و نواحی مرکزی آن زندگی میکنند که شامل روستا های در دهستان بوالخیر می باشد.در واقع تنگسیر های اصیل منظور که از اسم تنگستان بر میاد و به معنی تنکه می باشد در تنگه خلیج فارس زندگی میکنند جایی که شرقشان کوه و غربشان را دریا احاطه کرده است.
آب و هوای آن در قسمتهای ساحلی گرم و مرطوب و در قسمتهای مرکزی تقریباً گرم و خشک است .
کوههای تنگستان: کوه قلعه دختر (۱۲۲۰ متر) با امتداد شمالی ـ جنوبی، کوه بِیرَمی ( ۹۵۰ ، ۱ متر) با امتداد شمال غربی ـ جنوب شرقی و کوه سُرخ (۹۹۰ متر) از رشته کوههای زاگرس در آنجا واقع است. قسمتی از رشته کوه مُند نیز در تنگستان امتداد دارد. این شهرستان تَنگهایی دارد، مانند تنگ بِهوش/باهوش و تنگ گَرْوَک.
رودهای مهم آن عبارتند از: رود بهوش یا اهرم، رود خشک که در چهار کیلومتری جنوب شرقی شهر اهرم به رود بهوش میریزد و رودشور/سور با جهت شمالی ـ جنوبی جریان یافته و در دو کیلومتری جنوب غربی آبادی مسیله فخری به رود مند میریزد. دو چشمة آب گرم یکی در روستای اوبا در ۵ر۱ کیلومتری شمال شرقی شهر اهرم، دیگری آب گرم میراحمدی، در روستای آب بویی در دوازده کیلومتری جنوب شرقی شهر اهرم وجود دارد.
معادن تنگستان شامل: شن و ماسه (در مسیر رود بهوش)، نفت، گوگرد، گچ و سنگ ساختمانی (در اطراف کوه قلعه دختر) وجود دارد.
زیست بوم تنگستان از گیاهان: کُنار، انجیر، بادام کوهی، مورتلخ، کاسنی و بومادران و از جانوران: گرگ، روباه، کفتار، شغال، پلنگ، قوچ و میش و پرندگانی چون کبک، تیهو و هوبره برخوردار است.
شغل اهالی آن کشاورزی، باغداری، تجارت با لنج به کشورهای عربی، حصیربافی و عبا بافی و صیادی، دامداری، صیدماهی، لنج سازی و قالی باقی است. آب مصرفی اهالی از رود، چشمه، چاه و آب انبار تأمین میشود.محصول عمده آن گندم، جو، خرما، مرکّبات (از جمله انار)، تنباکو و تره بار و محصولات دریایی مثل صید انواع ماهیان، خرچنگ وغیرهاست.
جمعیت این شهرستان در سرشماری 1390 خورشیدی، 000 ، 91 تن گزارش شدهاست. از کل جمعیت شهرستان 000 ، 30 تن (ح ۱۸٪) شهرنشین، 000 ، 61 تن (ح ۸۰٪) روستانشین و بقیه غیرساکن اند. اهالی آن مسلمان (شیعه) و به فارسی جنوبی با گویش محلی، معروف به «تنگسیری » تکلم میکنند.
نام تنگستان و تنگستانی ها و دلاوری هایشان، از دوره زندیه به بعد در منابع تاریخی دیده میشود و از همین دوره آنان در حیات سیاسی کشور تأثیری بسزا داشتند. تنگستانیها در ۱۱۷۹/۱۷۶۵ به نیروهای کریم خان زند که قصد داشتند میرمُهَنّا (حاکم بندرریگ که بازرگانان را در دریا و خشکی غارت میکرد) را سرکوب کنند، کمک کردند.
در ۱۲۰۶ قریة تنگستان محل درگیری لطفعلی خان زند با شیخ نصر، حاکم بوشهر، و رضاقلی خان شاهسَوَند بود که به پیروزی لطفعلی خان منجر شد. در دورة محمدشاه قاجار (۱۲۵۰ـ ۱۲۶۴) تنگستان بلوکی با نخلستانهای بسیار و فاصله آبادیهای آن از یکدیگر نیم فرسخ یا یک فرسخ بوده و شمارة نخلهای آن را بیست هزار تا بودهاست.
در حملة نیروهای انگلیسی به جنوب ایران بر سر مسئلة هرات، اهالی دشتستان و تنگستان به رهبری باقرخان تنگستانی آنان را از بوشهر بیرون راندند. نیروهای انگلیسی در ۱۲۷۳/ ۱۸۵۷ دوباره به بوشهر حمله کردند و تنگستانیها به مقابله با آنان پرداختند، اما نیروهای انگلیسی، با وجود دادن تلفات بسیار، شهر را تصرف کردند.
در اواخر سدة سیزدهم، تنگستان ناحیهای با ۳۱ آبادی بوده که قریهای به همین نام، قصبة آن بودهاست.است از محصولات آنجا گندم، جو، خرما و هندوانه بودهاست. دشتستانیها از همان زمان اهالی تنگستان را تنگسیر مینامیدهاند. تنگسیر ها در طول تاریخ ایران معاصر همواره افرادی دلیر و مهین پرست و شجاع بوده اند.
در جنگ جهانی اول (۱۳۳۲ـ ۱۳۳۶/ ۱۹۱۴ـ ۱۹۱۸) در حملة مجدد نیروهای انگلیسی به بوشهر، تنگستانیها به رهبری رئیس علی دلواری، شیخ حسین خان چاه کوتاهی، زایر خضرخان اهرمی و ملا علی تنگستانی به مقابله با آنان پرداختند. در این جریان، آبادیهای تنگستان، بویژه دلوار (دلوار کهنه، دلوار نو و قلعه دلوار)، بشدت آسیب دید؛ انگلیسیها بسیاری از نخلهای آنجا را قطع کردند یا آتش زدند.
در ۱۳۳۸ تنگستان پنجاه روستای نزدیک به هم داشت و از بنادر آن (دلوار، عامِری، کَرّی، رستمی، بوالخیر و خورشهابی)، غلات و خرما و گچ و ماهی صادر، و قند و چای و پارچه و غیره از بحرین وارد میشد. واسموسِ آلمانی نیز در ۱۳۰۳ ش در منطقة تنگستان حضور داشت و به عنوان توسعة کشاورزی تعدادی ماشین آلات زراعی وارد منطقه کرد. رکن زادة آدمیت در ۱۳۱۰ ش، تنگستان را بلوکی به مرکزیت اهرم ضبط کردهاست .
به نوشتة وی، محصولات این بلوک، از قبیل جو و مرکّبات و تنباکو، در بازار بوشهر با قماش و دیگر اجناس خارجی معاوضه میشدهاست. در ۱۳۱۶ش تنگستان بلوکی به مرکزیت آبادی تنگستان بود و محصولات آن به خارج از بلوک صادر میشد. در ۱۳۳۰ش مجموعة دهستانهای سمل، باغک، ساحلی و خاویز (خائیز) از بخش اهرم در شهرستان بوشهر، تنگستان و سواحل خلیج فارس در این قسمت، سواحل تنگستان نامیده میشد.
دلیران تنگستان با همراهی قوای محلی در جنگ جهانی دوم در مقابل هجوم بریتانیا به جنوب ایران پایداریهای بسیاری کردند که در این میان رئیسعلی دلواری به عنوان رهبر نظامی، شیخ حسین خان چاه کوتاهی، زایر خضرخان اهرمی و ملا علی تنگستانی به عنوان رهبری دینی در راهبری این پایداری و جهاد نقش اساسی داشتهاند.
از علمای بنام این شهرستان میتوان به ملا علی تنگستانی نام برد که در زمان قیام مردم تنگستان مرجعیت دینی قیام و مردم منطقه را بر عهده داشته و در اتحاد مبارزان فعالیت بسیار نمودهاست.از بازماندگان این روحانی بزرگ می توان خانواده های زنده بودی، پربخت و آزادمنش بر شمرد. در دوره زندیه و اواخر آن گروهای از این خاندان از شیراز به این محل و روستای قباکلکی نقل مکان کردند که نام خانوادگی زنده بودی را برای خود برگزیدند.
این خانواده که یکی از بزرگترین خانواده های تنگستان هستند به سخت کوشی و شجاعت معروفند و واژه تنگسیر نیز به این افراد گفته می شود. در دوره صفویه عدهای از ایل زنگنه از کرمانشاه به روستاهای بین اهرم و برازجان (آباد، سمل، گلنگون، گندمریز، ابولفیروز و ننیزک) نقل مکان کردند و حکومت محلی در این قسمت تشکیل دادند که از آن زمان تا اوایل قاجار به این قسمت از استان بوشهر بلوک زنگنه میگفتند.
روستاي خائيز، امامزاده زين الشهدا شهر اهرم، چشمه آبگرم اهرم، چشمه آب درماني (قوچرك)، سد انحرافي رودخانه باهوش اهرم، قلعه دختر واقع در کوه شهر آباد، قنات تاریخی روستای آباد، تل کوشک روستای آباد، امامزاده شاهزاده زکریا در روستای آباد، امامزاده شاه نعمت الله در روستای آباد، کوشک تاریخی روستای آباد، قلعه دختر روستای آباد، چشمه آبگرم اهرم، قنات تاریخی روستای آباد، خانه رئیس علی دلواری، امامزاده زید ابن علی گلنگون و ...
مهمترین آثار تاریخی تنگستان عبارت اند از: ویرانة قلعهای که بنای آن را به پیش از اسلام یا اوایل دورة اسلامی نسبت میدهند؛ مقبرة امامزاده آقامیراحمد (از فرزندان امام موسی کاظم علیه السلام و برادر شاهچراغ، متوفی ۱۸۳) در روستای آب بویی؛ مقبرة امامزاده جعفر، واقع در ۵ر۱ کیلومتری شمال شرقی شهر اهرم؛ قلعة زایر خضرخانِ اَهْرَمی در شهر اهرم؛ قلعة تنگستان در آبادی پهلوان کِشی؛ ویرانة قلعه محمدعلی خان، برادر باقرخان تنگستانی در آبادی گُلَکی و نیز قلعهای در آبادی کَلات کهنه که به خاندان خوانین تنگستان منسوب است.
وجه تسميه تنگستان: ستان در زبان فارسي به معني جاي انبوهي و بسياري چيزي باشد،مانند گلستان ،نخلستان و غيره، چون اين ناحيه داراي تنگه هاي متعدد است لذا به همين مناسبت آن را تنگستان گويند.
از آن جا كه خليج فارس و كرانه هاي شمالي آن از مركز قديمي تمدن بشري بوده است ،تنگستان نيز كه جزئي از اين پيكره مي باشد ،گذشته هاي تاريخي قابل تعمقي دارد كه متاسفانه تا كنون هيچ گونه تحقيقي در اين زمينه صورت نگرفته است .استعداد بيعي و موقعيت ساحلي ، اين منطقه را آماده ايجاد شهرهايي براي نظارت برراه بازرگاني كارواني ساحلي ساخته بود.
هم اكنون در ميان آبادي هاي تنگستان نام يكي از آبادي ها تدومري است كه شايد به صورتي يادآور قوم بازرگان بسيار معروف آسياي ميانه يعني تدمر و پاليمرروزگار باستان باشد.مراوده مردم آشور، بابل و سومر و اكد با سواحل خليج فارس و آمد و رفت فينيقيان و تدمريان در خليج فارس و سواحل آن در ادوار تاريخي محل ترديد نيست ، در تمام طول ساحل منطقه اي مناسب تر از منطقه تنگستان،دشتي و بردستان دير وجود نداشته است.
مردم تنگستان نظر به مقتضاي آب و هوا و كسب و كار،ورزيده و پر طاقت بار آمده، سادگي و بي آلايشي آنان در زندگي چشمگيراست .
ساكنين اين منطقه از نژاد آرين هستند ،ليكن پس از تسلط اعراب مسلمان برايران از لحاظ قرب جواربه خليج فارس و هجوم آنان از طريق دريا مخصوصا در سرتاسر خليج فارس از لحاظ آنكه به آب و هواي كرانه عربستان عادت داشتند به ويژه در كرانه ايران كه نسبتا خوش آب و هواتر و از حيث محصولات نيز بر كرانه عربستان تفوق داشتند متمكن و متوطن شده،در نتيجه با اهالي اين ناحيه ممزوج و مختلط گرديدند.
اين مردم غيور كه طي اعصاري بس طولاني در منطقه تنگستان سكونت گزيده اند به نام تنگسير شهره و زبان آنان كه به زبان تنگسيري مشهور است همان زبان شيرين فارسي است كه در قالب گويش محلي شكل گرفته و داراي اصطلاحات و تركيبات خاصي است كه در آن كلمات فارسي سره زيادي وجود داشته و با زبان هاي مناطق همجوار از جمله لري بختياري ، كهگيلويه وبويراحمد و ديگر مناطق كشور تشابهات زيادي دارد.
مشاهير اهرم:به جاست كه از آن بزرگواران چه آن ها كه رخ درنقاب خاك كشيده اند چه آناني كه در قيد حيات اند ياد خيري شود:
1- حجة الاسلام سيد مرتضي اهرمي ملقب به علم الهدي 2- ميرزا ميرزا حسين معتقد اهرمي 3- ميرزا علي اكبر مشتاق اهرمي 4- عباس محمدزاده 5- حسيم منوچهري ۶- محمد سليمانی
نقش مردم تنگستان در تاريخ سده هاي اخير
مردم تنگستان از ديرباز براساس خصائص انساني گرفته و از محيط ساده و بي آلايششان ، مردماني سخت كوش ،جوانمرد ،متدين و سلحشور بوده اند . به كرات در دفع فتنه و حوادث و بلايايي كه به سرزمين كهنسال ايران روي آورده است از دل و جان كوشيده و در راه عظمت اين مرز و بوم از ايثار خون خود دريغ نكرده و در هر زماني با ابراز رشادت و دليري دشمنان مملكت را به لرزه در آورده اند.
هنگامي كه سر دودمان سلسله زند در قلع و قمع ياغيان و دشمنان مملكت دست نياز به سوي مردم رشيد و ميهن پرست دراز كرد يكي از بزرگان اين قوم به نام رئيس احمد شاه تنگستاني با چهارهزار سوار به سپاه او ملحق شد و او را در تحكيم موقعيت و دفع دشمنان كمك فراوان كرد و از هيچ گونه همكاري با خان زند خودداري ننمود.
از ابتداي جنگ بين الملل اول ، دولت انگليس بوشهر را به عنوان يك پايگاه مهم دريايي برگزيده بود و كشتي هاي جنگي انگليس كه در عرصه خليج فارس گردش مي كردند اغلب در سواحل بوشهر پهلو مي گرفتند .پيوستن عثماني به جنگ بر اهميت سوق الجيشي بوشهر افزود.
دولت انگليس براي حفاظت از تاسيسات نفتي خوزستان و پياده كردن نيرو در خاك بين النهرين بيش از پيش به پايگاههاي چون بوشهر احتياج داشت و از همين رو ، ابتدا نيروي كوچكي در بوشهر مستقر ساخت .
رئيس علي دلواري كدخدازاده دلوار با همراهي و همكاري زاير خضر خان تنگستاني ، شيخ حسين خان چاه كوتاهي ، خالو حسين بردخوني (دشتي ) و محمد خان غضنفرالسلطنه برازجاني جنبش پر تنشي عليه سپاه متجاوز و اشغالگر انگليس آغاز كردند . حضور مستقيم روحانيون و مجتهدان معروفي چون شيخ محمد حسين برازجاني و آيت الله العظمي شيخ جعفر محلاتي در قيام و تحريك مردم عليه استعمار توسط وعاظ و روحانيون ، آرمان و ايدئولوژي اين حركت را به روشني نشان مي دهد . افزون بر روحانيون ، رهبران غير روحاني قيام نيز خود شديداً مذهبي بوده و ايمان راسخي به آيين اسلام داشتند . آنان نبرد خود را نبردي مقدس مي دانستند و كشته شدن در اين راه را شهادت و تقرب به خداوند تلقي مي كردند .
لیست برخی مناطق و جاذبه های باستانی، تاریخی، مذهبی و طبیعی شهرستان تنگستان
مکان های باستانی و تاریخی:
قلعه زایر خضر خان اهرمی (قلعه کلات) {اهرم}
خانه رئیس علی دلواری (دلوار)
تپه باستانی گل پختی (معروف به تل گلی پختی (اهرم)
غار زایر خضر خان {ارتفاعات روستای مخدان خائیز}
تپه باستانی گچی نو {اهرم}
آسیاب های آبی {خائیز}
بقایای قلعه باقر خان تنگستانی {اهرم}
بقایای پادگان باستانی در حاشیه رودخانه باهوش {اهرم}
قنات های متروک در شمال و جنوب {اهرم}
قبرستانی باستانی کنار تونل پیامبر اعظم (ص) جاده اهرم- فراشبند
آثار راه، چاه و دیوار در ارتفاعات قله دختر {اهرم}
سه رشته قنات وآثار حوض و جداول که از آجر و سنگ و گچ ساخته شده {چاه پیر}
آسیاب های آبی آبگرم و قوچرک {اهرم}
صنایع دستی:
سفالگری
حصیر بافی و طناب بافی و محصولات نخل
صدف سازی
لنج سازی
مکان های مذهبی (اماکن وبقاع متبرکه):
امامزاده برادران شاهزاده ابراهیم و شاهزاده اسماعیل {اهرم}
قدمگاه امامزاده سید صالح و امامزاده سید هاشم (اهرم)
امامزاده آقا شیر مرد مشهور به امامزاده زکریا (روستای شیر مرد)
امامزاده محمد {روستای آباد}
امامزاده شاه نعمت الله {روستای آباد}
امامزاده محمد ابن احمد ابن موسی میر احمد {روستای میر احمد}
امامزاده جعفر {اهرم}
امامزاده زیدابن علی {روستای گلنگون}
امامزاده زین الشهدا {اهرم}
قدمگاه حضرت عباس {گشی خائیز}
قدمگاه حضرت عباس {روستای سادنی}
امامزاده سید جعفر {بخش دلوار}
قدمگاه خواجه خضر (ع) {بین روستای باشی و بندر رستمی}
قدمگاه شاه نصرالدین {روستای باشی}
امامزاده امیر کبیر (میرخدر) چاه پیر}
امامزاده شاه میره ای {اهرم}
شاهزاده اسماعیل {روستای اشکالی}
قدمگاه امیر المؤمنین (ع) {روستای باغک}
قدمگاه امام رضا (ع) {روستای باغک}
قدمگاه بی بی صفیه {روستای بنه گز}
قدماگه حضرت محمد (ص) {گورک جمال}
اکوتوریسم (طبیعی و گردشگری):
چشمه آبگرم قوچرک (غوچرک) و چشمه های مجاور (سه حلقه چشمه) {اهرم}
چشمه های آبگرم میر احمد (دو حلقه چشمه با درجه حرارت متفاوت) {روستای میر احمد}
چشمه های آبگرم اهرم (دو حلقه چشمه با دو درجه متفاوت) {اهرم}
چشمه مراد {اهرم}
چشمه خواجه خضر {بین روستای باشی و بندر رستمی}
منطقه گردشگری ساحلی بخش دلوار و نوار ساحلی
کوه بیرمی با جاذبه های متنوع گیاهی و جانوری کم نظیر {منطقه سر سبز خائیز}
تونل پیامبر اعظم(ص) و مناظر و چشم اندازهای طبیعی اطراف آن {محور اهرم- فراشبند
تونل قدیمی {محور اهرم فراشبند}
تفرجگاه سر سبز منطقه خائیز
نخلستان های شهر اهرم
پارک جنگلی {بنه گز}
پارک جنگلی علی آباد {بخش دلوار}
جنگل های سدر (کنار) {روستای گلنگون}
جنگل های منابع طبيعی و آبخیزداری {شمال اهرم}
نخلستان و پارک جنگلی حاشیه امامزاده زین الشهدا {اهرم}
سد انحرافی {اهرم}
صنایع و معادن
هم چنین به سبب مجاورت با دریا، ماهی گیری، بسیار رونق دارد. از معادن این شهرستان، معدن شن و ماسه، نفت و سنگ ساختمانی است.
کشاورزی و دام داری
اقتصاد تنگستان، بر کشاورزی و ماهی گیری استوار است. آب کشاورزی، از رود ها و چاه های معمولی یا عمیق تامین شده و محصولاتی چون: خرما، تره بار، گندم، جو، تنباکو و مرکبات را در بر می گیرد.
مشخصات جغرافیایی
شهرستان تنگستان، دردرازای جغرافیایی 51 درجه و 16 دقیقه، و پهنای جغرافیایی 28 درجه و 53 دقیقه، و در ارتفاع 65 متری از سطح دریا قرار دارد. شهر اهرم، مرکز شهرستان تنگستان، از طریق جاده تا دوراهی بوشهر ـ برازجان، 34 کیلومتر و تا شهر بوشهر، 55 کیلومتر فاصله دارد. شهرستان تنگستان از شمال تا شمال باختری، با بندر بوشهر و از باختر، به آب های خلیج فارس، از جنوب به شهرستان دیر، از خاور به خورموج و از شمال خاوری تا خاور، به دشتستان محدود می گردد. آب و هوای تنگستان، گرم و خشک و میزان بارنده گی سالانه، به شکل متوسط، 189 تا 200 میلی متر، و رطوبت نسبی در شب 30% و در روز 15% ا ست. مسیرهای ارتباطی به این شهرستان عبارت اند از:
ـ راه های دریایی به کشورهای حوزه خلیج فارس، مخصوصا کویت و دبی، با موتور لنج صورت می گیرد.
ـ راه اهرم ـ بندر بوشهر به سمت باختر، و به درازای 52 کیلومتر.
ـ راه اهرم ـ خورموج به سمت جنوب، و به درازای 35 کیلومتر.
ـ راه اهرم ـ دلوار به سمت جنوب باختری، و به درازای 23 کیلومتر.
لینک های مرتبط :
معرفی استان بوشهر